Kako kupiti avio kartu

Uštedite vrijeme

Ukoliko pričamo o organizaciji putovanja, svima, a naročito onima koji često pakuju kofere kako bi upoznali nova mjesta, jasno je koliko stresno to može biti. Mnogo je stvari koje treba obaviti, mnogo je detalja o kojima treba povesti računa kako bi sve prošlo kako treba. Izbor odgovarajućeg leta, kupovina avio karata, odabir smještaja, pakovanje… I uz to da budete sigurni da ništa neće poći po zlu, a ako je slučajno nešto i promaklo da se brzo može popraviti.

Uzimajući u obzir sve navedeno kao i dugogodišnje iskustvo u putovanjima u nastavku Vam predstavljamo jednostavan način za kupovinu avio karata. Jedan korak u organizaciji putovanja, ali mnogo bitan. Možda i najbitniji. Predstavljamo Vam kupovinu avio karata na platformi „MyTrip.ba“.

Korak1

Prvo što je potrebno da uradite jeste da u Vašem web pretraživaču ukucate: www.mytrip.ba i otvorit će vam se nova platforma, jedinstvena u BiH preko koje možete kupovati avio karte po najpovoljnijim cijenama. Da bismo Vam što jasnije predstavili rezervaciju avio karata ovaj članak pišemo uzimajući u obzir konkretan primjer relacije, a to je : Sarajevo-Istanbul. Kao što možete vidjeti na priloženoj fotografiji odmah smo u search box ukucali destinaciju (polazište, odredište). Pored toga, potrebno je unijeti datum polaska i povratka, broj putnika i klasu (ekonomsku ili biznis) te nakon toga kliknuti gumb: “Pretraga”.

Korak 2

Nakon što ste završili korak 1 prikazat će Vam se rezultati, to jest, ponuđeni letovi. Nakon što ste odabrali koji Vam let odgovara (performanse leta možete vidjeti tako što ćete kliknuti na isti te će Vam se prikazati detalji puta) potrebno je da kliknete na gumb:”Rezerviši”. Mi smo se odlučili za prvi ponuđeni let.

Korak3

Nakon što ste odabrali svoj let i kliknuli na “Rezerviši” izbacit će Vam se detalji leta na stranici. Za nastavak rezervacije potrebno je otići na gumb “Book”.

Korak 4

Naredno što će Vam se prikazati jesu opcije vezano fleksibilnost Vaše avio karte i neke dodatne mogućnosti koje možete rezervisati. Kao što je vidljivo sa slike prva opcija daje najjeftiniji let, ali bez velikih mogućnosti vezano za fleksibilnost avio karte. Mi smo se ipak odlučili za nju. Naredni gumb koji je potrebno da kliknete jeste: “Continue”.

Korak 5

U koraku broj 5 potrebno je da unesete svoje lične podatke. Podaci bez kojih se rezervacija ne može nastaviti i koje trebate unijeti su: e-mail adresa, država, broje telefona, ime, prezime i datum rođenja. Ispod toga nudit će Vam se opcije vezano za dodatne usluge kao što je u ovom slučaju opcija vezano za izgubljen prtljag. Mi smo unijeli podatke, dodatne usluge nismo chekirali i kliknuli gumb:”Continues”. Vama preporučujemo isto kako ismo mogli nastaviti proces.

Korak6

Sljedeća opcija vezano za rezervaciju avio karte koja će Vam se pojaviti jeste da odaberete određeno sjedište. Navedena opcija se naplaćuje pa o Vama ovisi da li ćete je koristiti ili ne. Ukoliko ne odaberete nijedno sjedište rezervaciju možete uredno završiti, a svoje mjesto ćete dobiti na check-inu. Mi smo se ovdje ipak odlučili odabrati mjesto u avionu pa su nam to i naplatili. Sljedeći gumb za kliknuti je : “Book and Close”. Ukoliko se ne odlučite za odabir sjedišta samo nastavite dalje na rezervaciju.

Korak 7

Već dosad Vam je jasno da se prilikom rezervacije avio karte nude razne dodatne usluge, a da je izbor na Vama da li ćete nešto od toga odabrati ili ne. Takav slučaj je i u nastavku. Kada je riječ o “podršci” i “planu” mi smo odabrali “Basic Plan”. Sve dodatne usluge smo checkirali sa “No” i kliknuli gumb ” Review & Pay”. Postupak rezervacije avio karte je skoro pa završen.

Korak 8

I došli smo do onog “najbitnijeg” dijela. Prije nego unesete podatke još jednom ćete moći vidjeti detalje Vaše rezervacije te ako je sve kako ste željeli potrebno je izvršiti plaćanje avio karte. To jednostavno možete uraditi tako što ćete odabrati kojom karticom plaćate te unijeti podatke s iste. Također, potrebno je da chekirate box da razumijete pravila i uslove poslovanja kao i  da ste saglasni sa plaćanjem cijene koja je navedena iznad. Nakon toga klinkete na gumb “Pay” i proces kupovine avio karte je završen.

Dodatne napomene

Kao što ste mogli vidjeti proces kupovine avio karte je moguće obaviti veoma lako i jednostavno. Bitno je samo da gledate koja polja checkirate kako ne biste rezervisali možda nešto što ne želite. Sve dodatne usluge koje bivaju ponuđene se naplaćuju dodatno pa ukoliko iste ne želite dovoljno je da ih ne checkirate i idete dalje. Postupak rezervacije različitih letova od strane različitih kompanija može varirati, ali u pitanju su minorne razlike, a mi smo Vam ovdje zaista nastojali prikazati ono što je bitno i što se pojavljuje prilikom rezervacije bilo koje avio karte. Želimo Vam ugodno korištenje naše platforme. I mnogo preletenih kilometara!