Putovanje u Istanbul by GoBookPutovanje u Istanbul brodPutovanje u IstanbulPutovanje u IstanbulPutovanje u IstanbulISTANBUL PUTOVANJE

“Ukoliko bi svijet bio jedna država, Istanbul bi bio njen glavni grad”; “Ukoliko bi imali pravo na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu“samo su neki od brojnih citata kojima se pokušava dočarati ovaj veličanstveni grad smješten na dva kontinenta. Najveći je grad u Turskoj te je njeno kulturno i ekonomsko središte. Istanbul je okružen vodom. Nalazi se na Bosporskom moreuzu gde se spajaju Crno i Mramorno more.

NE PROPUSTITE TOP 5

O znamenitostima Istanbula mnogo se piše i priča. Oni koji su ga posjetili puni su doživljaja i lijepih uspomena te mu se rado vraćaju i opet ga posjećuju, a drugima je na listi prioriteta prilikom planiranja budućih putovanja. U nastavku Vam donosimo nekoliko stvari koje ne smijete propustiti prilikom posjete ovom gradu:

Aja Sofija

Aja Sofija se doima kao nešto “must-see” prilikom posjete Istanbulu. Prvobitno je izgrađena kao crkva, a vremenom je doživjela razne preobrazbe pa nakon postojanja kao džamija danas postoji kao muzej. Pravo je remek-djelo bizantske arhitekture i umjetnosti uopšte. U svoj svojoj raskoši i ljepoti izgrađena je za samo pet godina, a na njenoj izgradnji je radilo 10 000 radnika.

Sultan Ahmedova- Plava džamija

Sultan-Ahmedova džamija je izgrađena od strane Sultan Ahmeta u periodu 1609-1616. godine. To je jedina, od preko 500 istanbulskih džamija, koja ima šest minareta. Često je nazivaju i “Plava džamija”, a taj naziv je dobila zbog 20 000 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole. Džamija spaja bizantijske elemente obližnje Aja Sofije sa tradicionalnom islamskom arhitekturom i smatra se najvećom džamijom klasičnog perioda Osmanskog carstva. Džamija je uvijek otvorena za turiste. Posjete je najbolje planirati u jutarnjim terminima. Tokom molitvi se zatvara na period od 90 minuta. Definitivno je mjesto koje ne smijete propustiti vidjeti prilikom posjete Istanbulu.

Bosporski most

Bosporski most jedan je od dva mosta preko Bospora koji povezuju Evropu i Aziju. Most je svečano otvoren 30.oktobra 1973.godine, jedan dan nakon 50. godišnjice osnivanja Republike Turske. Nacrt mosta napravljen je od strane britanskih arhitekata sir Gilbert Robertsa i William Browna koji su poznati po gradnji mnogih svjetskih mostova. Sam most je na početku smatran velikim izazovom, ali, svakako, njegova izgradnja je uveliko olakšala život mnogobrojnim građanima.

Veliki Bazaar-Kapali Carsi

Kapali čaršija u Istanbulu omiljena je turistička atrakcija. To je, u biti, natkrivena tržnica smještena na 47.600 metara kvadratnih sa, čak, 4.000 dućana. Sastoji se od starog i novog dijela. Stari dio datira iz doba Mehmeda Osvajača dok je novi sagrađen u doba Sulejmana Veličanstvenog. Tokom cijelog tog perioda čaršija je preživjela 20 zemljotresa i još uvijek datira u najljepšem obliku. Čini se nemogućim sve stići pregledati i obići. Najveći je shopping centar na svijetu. Možete uživati u kupovini najrazličitijih artikala počev od nakita, odjeće, začina, kućnih potrepština, voća, suvenira i razglednica, čajeva i mnogo drugih artikala. Prema statistikama, godišnje je posjeti 15 miliona ljudi.

Hrana u Istanbulu

Čari Istanbula, njegovu suštinu i duh u mogućnosti ste spoznati i kušanjem mnogobrojnih vrsta street food-a. Turska kuhinja, kao i sam Istanbul, isprepletena je mnogim uticajima i veoma je raznolika. Ulice odišu mirisima svakojakih jela i začina, a na svakom ćošku u prilici ste i kušati originalnu tursku kafu i čaj. Istanbul je, također, bogat i mnogim ekskluzivnim restoranima gdje ste u prilici kušati , pored domaće turske, i druge kuhinje svijeta. Sigurni smo da ćete biti oduševljen okusima Istanbula.