Sedmična preporuka-Istanbul

Grad koji spaja istok i zapad

“Ukoliko bi svijet bio jedna država, Istanbul bi bio njen glavni grad”; “Ukoliko bi imali pravo na samo jedan pogled u životu, uputite ga ka Istanbulu“ –samo su neki od brojnih citata kojima se pokušava dočarati ovaj veličanstveni grad smješten na dva kontinenta. Najveći je grad u Turskoj te je njeno kulturno i ekonomsko središte. Istanbul je okružen vodom. Nalazi se na Bosporskom moreuzu gde se spajaju Crno i Mramorno more.

Sedmična preporuka destinacije je, upravo, Istanbul. O znamenitostima Istanbula mnogo se piše i priča. Oni koji su ga posjetili puni su doživljaja i lijepih uspomena te mu se rado vraćaju i opet ga posjećuju, a drugima je na listi prioriteta prilikom planiranja budućih putovanja. U nastavku Vam donosimo nekoliko stvari koje ne smijete propustiti prilikom posjete ovom gradu:

Aja Sofija

Aja Sofija se doima kao nešto “must-see” prilikom posjete Istanbulu. Prvobitno je izgrađena kao crkva, a vremenom je doživjela razne preobrazbe.Nakon što je jedno vrijeme postojala kao muzej danas je ponovo džamija. Pravo je remek-djelo bizantske arhitekture i umjetnosti uopšte. U svoj svojoj raskoši i ljepoti izgrađena je za samo pet godina, a na njenoj izgradnji je radilo 10 000 radnika.

Sultan Ahmedova- Plava džamija

Sultan-Ahmedova džamija je izgrađena od strane Sultan Ahmeta u periodu 1609-1616. godine. To je jedina, od preko 500 istanbulskih džamija, koja ima šest minareta. Često je nazivaju i “Plava džamija”, a taj naziv je dobila zbog 20 000 plavih pločica koje prekrivaju unutrašnjost kupole.Džamija je uvijek otvorena za turiste. Posjete je najbolje planirati u jutarnjim terminima.

Bosporski most

Bosporski most jedan je od dva mosta preko Bospora koji povezuju Evropu i Aziju. Most je svečano otvoren 30.oktobra 1973.godine, jedan dan nakon 50. godišnjice osnivanja Republike Turske. Nacrt mosta napravljen je od strane britanskih arhitekata sir Gilbert Robertsa i William Browna koji su poznati po gradnji mnogih svjetskih mostova. Sam most je na početku smatran velikim izazovom, ali, svakako, njegova izgradnja je uveliko olakšala život mnogobrojnim građanima.

Veliki Bazar-Kapali Carsi

Kapali čaršija u Istanbulu omiljena je turistička atrakcija. To je, u biti, natkrivena tržnica smještena na 47.600 metara kvadratnih sa, čak, 4.000 dućana. Sastoji se od starog i novog dijela. Stari dio datira iz doba Mehmeda Osvajača dok je novi sagrađen u doba Sulejmana Veličanstvenog. Tokom cijelog tog perioda čaršija je preživjela 20 zemljotresa i još uvijek datira u najljepšem obliku. Čini se nemogućim sve stići pregledati i obići. Najveći je shopping centar na svijetu.

Vaša email adresa neće biti objavljivana.